Glen Lake

Glen Lake + Prentiss + Balance + Wickline Architects

The ground level includes a sheltered parking space, while the actual residence begins on the second floor. The ‘tower’ design maximizes security by limiting access into the house. The top floor consists of a large balcony and lounge area with commanding views of the surrounding forest and lake.

Shared with permission from Prentiss + Balance + Wickline Architects
Structural Engineer: Quantum Consulting Engineers
Photography: Steve Keating
Location: Glen Lake, Michigan
Area: 1400 ft2
Timing: Construction 2011

From the Architect:

“High on a wooded hilltop above a lake in Michigan, the Tower House is the result of an inspiring collaboration between our team, clients with a passion for architecture as well as their site, and a skilled local contractor.”

“Directed to create “a sustainable retreat that reflects the timeless beauty and simple comforts of the area,” the architects responded by raising the primary living space above the dense surrounding woods in order to gain light, air and views of Glen Lake and Lake Michigan beyond. Two fin-like, metal-clad walls rise from the crown of the hill to support a three-story plywood box suspended a full story above grade.”

“As intricately detailed steel stairs climb the tower, they move from exterior to interior and from more enclosed to more open spaces, culminating in a breathtaking, glass-wrapped kitchen/living/dining space at the fourth level. Here, thirty feet above the ground, the clients enjoy views of the landscape they love, from either the birch-lined interior or expansive cantilevered decks.”

Back

Related Posts

Leave a Reply